1. Vakantie is zelfonderzoek of vice versa?

Categories: Oz-thoughts
Tags: No Tags
Comments: 1 Comment
Published on: 03/01/2012

Zit me enorm af te vragen of het in godsnaam leuk kan zijn als je wat dingen intypt voor het thuisfront of zo. Enige manier om daar achter te komen is het doen, denk ik. In het ergste geval heb ik iets om terug te lezen, later als ik groot ben. En de lezer moet maar kijken wat hij/zij leuk vindt of niet.

Ok, geen visum aanvragen was niet handig, maar wel spannend. Leve de digital age: echt in 5 minuten geregeld. 5 jaar geleden had ik de trein terug naar huis kunnen nemen.

En wat doe je vervolgens in het vliegtuig? Alleen de keuze al: lezen of film kijken? Er zijn sowieso zoveel films dat ik niet kan kiezen. Heeft eerlijk gezegd met een soort gekte te maken: een film kijken moet ineens zinvol zijn. Duh…. Ok dus gaan lezen over humanisme, zelfkritiek, filologie en esthetiek in het boek van Edward Said. Echt waardevol, alleen moet ik het zeker twee keer lezen, een suggestie die hij zelf ook doet. Wow, wat een mooie complexiteit! Gered door de naderende lunch, nu nog 15 meter verderop.

Goed. Zinvol, zingeving, betekenis, van die dingen die mij meestal in de loop van een vakantie overvallen. Waarom doe ik wat ik doe? Reflecteren en zo. Nu zitten ze al maanden in mijn hoofd. Heeft te maken met het promotie-onderzoek. Dus dat is eigenlijk een soort lange vakantie? Of zijn vakanties altijd een soort zelfonderzoek? Mmm dat laatste best vaak, zoals sommige van mijn naasten wel weten.

De nieuwe van Björk helpt me bij de chicken curry even niet na te denken. Wonderlijk buitenaards plaatje; hoofd knakt om. Heerlijk om bij te slapen. Bij Coldplay Mylo Xyloto (?) deze tekst gaan typen; werkt dus op zijn minst inspirerend en niet te afleidend.

Wat is een esthetische ervaring? Blijft interessant. Geen van de liedjes brengen me dat, geloof ik, maar als je Biophilia (die van Björk) een paar keer hebt gedraaid gaat het wel in je zitten.

Verder in het boek dan maar. Mrs Albright: “Our view is that these sanctions are worth it.” En dat ‘it’ gaat dan over vele burgers die bij de sancties omkomen. Het proefschrift over het woordje ‘het’ waarvan ik altijd zeg dat de maatschappelijke relevantie ver te zoeken is, krijgt ineens een andere kleur. En dan het ‘our’. Dat maakt onbewust de meeste Amerikanen medeplichtig: ‘ehm jaha, dat is onze mening (toch?)’. Moeilijk om dan nog kritisch te zijn. De kracht van taal en woorden: Filologie. Toch kritisch zijn: de taak van het humanisme. Ingepakte kritische geluiden: esthetische werken (b.v. literatuur). Begin Edward Said al beetje te snappen en mooi te vinden. Grappig, want hij koppelt esthetiek aan het ontstaan van kennis. Dat zou dus kunnen kloppen, maar hoe en waar hij dat uitlegt, daar ben ik nog niet helemaal.

Lekkere slechte, zinloze film gekeken met Cage en Kidman: Trespass. Geweld, intrige, geld, dood, spanning en nog zo wat. Moest even rondlopen daarna om mijn benen te strekken. Van veel andere films de trailers gekeken: kies je voor menselijke boksers of robotboksers? Kan allemaal. Die laatste heet Real Steel, geloof ik: iets voor Tom. We gaan naar beneden. Wordt vervolgd: nog 8 uur vliegen. Gelukkig, want ik ben nog niet klaar met de trailers!

Gek om op singapore weer even verbonden te zijn met de wereld, maar net bedtijd in NL. Nog net even met Ditte, Luc en Suzanne geappt; mensen waarvan ik vermoed dat ze nog niet slapen. Kun je als je appt met elkaar met 8000 km ertussen dezelfde vebondenheid voelen als met een paar km afstand? In Oz uiggebreid gaan proberen. Ik heb in ieder geval wel mooi een solar charger tablet gekocht om de iphone op te laden in de bush. Tom zei terecht: ‘Maar daar heb je toch geen bereik?”. Mja, misschien niet, maar dat kan ik niet weten, als mijn batterij leeg is he? (haha) Anyway het is ook een zaklantaarn (zijkant) en een leeslamp (achterkant). Mooi sexy ding.

Mijn net aangeschafte, elegante gadget.

Terug naar Said. Een stuk kunst verwijst vaak naar kunst in het verleden door er deels op voort te bouwen, maar er zich ook tegen af te zetten, waardoor het zo ook een functie naar de toekomst krijgt. In het kritisch afzetten kan het ook zaken verbinden. Ik moest even denken aan de Flamenco die weer voortbouwt op onder andere muziek uit het Oosten en stijlen verbindt. Iets (dat laatste) waar ik minder goede associaties bij had, tot Elke die relatie een keer uitlegde. Waarom zeg ik dat? Omdat ik in dit geval door meer kennis over de ontwikkeling van een aantal muziek-/dansvormen de Oosterse muziek meer/anders ging waarderen. Nog geen esthetische ervaring (subjectief, inter-subjectief, collectief, objectief?) en ook geen ontstaan van kennis door een esthetische ervaring, maar wel beweging. Ik ben ook benieuwd wat van Dijck daarover (verbinden dingen uit verleden in het nu richting de toekomst) te zeggen heeft in ‘Mediated memories in the digital age’ over persoonlijke en collectief cultureel geheugen. Boekje heb ik ook mee, he he.

Net documentaire over Frida Kahlo en haar man Diego gekeken. Over een combinatie van kunst en activisme/ criticism gesproken, maar dan in twee verschillende mensen in een stel verenigd. Intussen aangekomen op Perth Airport. Nog nooit door drugshonden besnuffeld, maar nu wel. Dan moet je dus niet heel gezellig dat hondje gaan aaien, want dat is niet de bedoeling, haha. Ach ja.


Share this

1 Comment - Leave a comment
  1. Frank says:

    Drugshonden zijn liev 🙂 Have fun met Gilles daar!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Welcome , today is Saturday, 23/06/2018