18. Laatste avondmaal

Categories: Oz-thoughts
Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 22/01/2012

Laatste avondmaal

Pfff wat blijf je lang zweten als het echt warm hier is en je hebt net geprobeerd om 9 uur hard te lopen. Amanda is naar de huisarts terwijl ik broodjes maak voor in Fremantle. Afgekort FREO; waarom? Omdat dat cool klinkt. Daar heeft ze een afspraak met haar accountant. Ze verbaast zich over hoe initiatiefrijk en georganiseerd ik ben. Daar verbaas ik me weer over. Ze zegt dat zij meestal alles verzint en regelt, vandaar.

Fremantle is fijn! Leuke mensen leuke winkels. Goede sfeer. Is eigenlijk de eerste keer dat ik van een deel van de stad denk: ja, daar voel ik me wel op mijn gemak. Ik loop een uurtje rond op zoek naar Blundstones, maar die Military Surplus waar ze te vinden zouden zijn, is opgeheven. Mmm, jammer. Ik kan hier wel een dagje rondlopen en -hangen. Ik zie Amanda om 1200 weer en dan doen we de picknick in het park bij de esplanade, het water. Hebben het over Oz in de winter omdat Gill graag een keer naar het noorden wil en dat in de wjnter het fijnst is. Zij reist ook graag in de winter rond, als het overdag gemiddeld 20 graden is Ik zou het ook graag zien als het wast groener is. Maar voorlopig even geen plannen, laat staan beloftes!

We lopen naar de Little Creatures Brewery (bier) en drinken daar koffie en thee (ahum). Ik herinner me dat Gill het had over zelfmoord op het platteland en ik vraag Amanda wat zij daarvan meekrijgt op haar werk en zij bevestigt het verhaal over het platte land, maar ook over China. Ik moet denken aan het gesprek wat ik met Jeff had over dierenpopulaties die zichzelf door o.a. ziekte uitdunnen als ze te groot worden. Zouden de miljarden mensen op deze planeet zichzelf misschien door massale zelfmoord (voor het gemak maar even een collectieve ziekte) kunnen gaan uitdunnen? Ik roep enthousiast dat dat een geweldig thema zou kunnen zijn voor een film. Amanda zegt ‘bad karma’ om daar over te praten, want het zou wel eens kunnen zijn dat de mensen die de film hebben gekeken dat dan ook echt gaan doen. En dan vooral de goeie, analoog aan een boek uit Beethovens tijd waar iemand zelfmoord pleegt door een onbereikbare liefde (das Junge Werter?). Even los van wat goed of slecht is, vind ik het de moeite waard om nog even door te fantaseren. Als het script nou zo in elkaar zit dat alleen de rijken zich zelf om zeep helpen? Amanda stelt dat dat zonde is van alle moeite die erin gegaan is om die mensen op te laten groeien. Dus er moet iets gebeuren waardoor er niet zoveel mensen geboren worden. Waar een kop koffie in deze hitte allemaal toe kan leiden!

Ik kom door die gedachte van een collectieve ziekte ook op de uitspraak van Gill over het Islamitische geloof en het zwaard. Zo’n uitspraak is gevaarlijk. Als veel mensen dat overnemen (geholpen door persoonlijke situatie, plaats, tijd en een scheutje angst) heb je kans op collectieve beeldvorming, stigmatisering en mogelijk nog wat ergers. Uitsluiten. Wij/ zij. Ga zo maar door. En bij dit alles het mogelijke ongelijk niet meer voor mogelijk houdend. Erger nog: niet eens meer denken in termen van ongelijk of gelijk; iets wordt een vanzelfsprekendheid. ‘The axis of eavil’. ‘The weapons of mass destruction’. ‘The islam is spread by the sword’. Of op kleinere schaal in de buurt; daar kennen we er ook genoeg van.

Dan komen Amanda en ik op de uitdrukking ‘kennis is macht’ waarvan een minder voor de hand liggende uitleg is dat als wat jij zegt als kennis wordt geaccepteerd, je op die manier veel in de maatschappij bepaalt. Ook niet nieuw en weer terug bij mijn eerste post van deze peinsvakantie (Said), maar wel met een leuk omweggetje. Als er genoeg tegengeluid is of verschillende soorten kennis op een bepaald gebied aanghangers hebben, blijft het allemaal in balans en blijft er mogelijk dialoog. Maar als een partij ervoor ‘kiest’ dat iets waar is dan houdt het zoeken op.

Met een ander omweggetje kom ik terug bij mezelf en de laatste post. Ik neem vaak geen standpunt in, maar ik probeer wel altijd twijfel te zaaien. Dat is ook een standpunt zegt Amanda. Een keuze voor maar een waarheid en dat is dat die er niet is en ook niet zou moeten zijn (vooral op het sociaal maatschappelijke vlak dan). Dat is denk ik wel wie ik ben (haha toch weer een beetje twjjfel). Vraag is of ik met die eigenschap wel kan promoveren. Het sluit zeker aan bij een of meer van de stromingen (Flyvbjerg, Snowden, etc.). Ik wil me vooral niet direct of indirect door mijn omgeving laten dwingen om een standpunt in te nemen of al te duidelijk te worden. Maar vooral vragen blijven stellen, verschillende perspectieven blijven aanbieden. Voor mezelf maar ook aan anderen. Dat zou betekenen dat ik dat ook bij Gill had moeten doen. Hopelijk bereik ik dat nog als hij mijn posts hier gaat doorlezen, waar hij veel zin in had. Belangrijk is dus nogmaals niet in discussie te raken: ‘ja, maar de Chistenen ook’ etc., maar door te vragen en te vragen om te vergelijken. En misschien te komen tot iets van ‘ik weet het eigenlijk niet, maar wat er af en toe gebeurt is niet goed’. Groepen moeten zich intern kunnen corrigeren als een deel van hen in het verleden missers begaat. Denk aan Australie zelf.

En dat dan allemaal bij die brouwerij, waar je hoofd zonder drankje maar met voldoende hitte ook aardig op hol slaat. Prettig gesprek!

Aan de bar met de brouwketels erachter.

We rijden terug naar huis. En ik bedenk dat ik Perth niet moet zien als stad maar regio met daarin districten. Op zich klopt dat ook wel want ze noemen het zelf suburbs. En dat zijn het ook echt. Ik blijf het wel gek vinden dat we 3 kwartier rijden om een kwart van de stad dooor te komen waar amanda woont. We pikken mijn spullen op en amanda dropt me bij de trein. Om 1600 ben ik thuis bij Gill en Roz en moet ik vertellen hoe het was bij Amanda mef een koffie en een cakeje. Daarna pak ik in en dan gaan we aan de Lamb-roast met Paul en Ja-on plus kids. De tempranillo-malbec gaat open. Mmm. Ik kijk met Gill nog een paar sketches van Monthy Python’s Life of Brian en om 2200 lig ik in bed.

Wat heerlijk om weer even dat schrijven te pakken te hebben!


Share this

No Comments - Leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Welcome , today is Saturday, 23/06/2018