17. Kortzichtigheid, duidelijkheid en genuanceerdheid

Categories: Oz-thoughts
Tags: No Tags
Comments: No Comments
Published on: 20/01/2012

Kortzichtigheid, duidelijkheid en genuanceerdheid

Jeff kwam langs voor een ‘morning tea’, dwz koffie met iets lekkers. Met hem gehad over de praatjes die we kennen van TedX. We hebben het onder andere over de situaties waarin twee mensen na een korte stilte ineens tegelijk beginnen te praten over hetzelfde onderwerp. Een van de praatjes die hij heeft gezien gaat over hoe mensen met elkaar verbonden zouden kunnen zijn. Een ander over dierenpopulaties die door ziekte of tekort ‘zichzelf’ weer uitdunnen, als de populatie te groot driegt te worden. Maar wij als mensen zijn te slim geworden voor dat soort processen zegt Jeff. Ik vertelde over het boek van Pim van Lommel. Hij kwam bijna te laat op hef vliegveld om naar de mijn te vliegen!

Vandaag de fotos die ik gemaakt heb gekopieerd naar Gills computer. Hij maakt een filmpje van alle footage en fotos die er gemaalt zijn tijdens het tripje.

Daarna zowaar gewerkt aan iets voor een voortgangsgesprek over mijn onderzoek. Best moeilijk want de procedure is niet helemaal helder. Maar ook goed om proberen uit te leggen waar ik precies zit, vandaan kom en heen wil. Toch al snel 4 uur mee bezig en nog niet af. Nog een paar dingetjes toevoegen.

In de trein naar Claremont waar ik Amanda tref nog even in Said gelezen. Word er aan herinnerd dat de oudste universiteiten van de wereld o.a. in de Arabische landen zijn ontwikkeld. En aan het einde van deel 2 benadrukt Said dat ‘Christian, Jewish, and Hindu fundamentalism, which, as extremist political ideologies, have been at least as bloody and disastrous as Islam.’ (p. 51) Is natuurlijk ‘ook maar een opmerking’, maar het steunt in ieder geval mijn gevoel over het gesprek met Gill over de negatieve kanten van alleen het islamitische geloof. In de discussie die daarover hadden (paar posts terug) gingen we daar niet op verder en ik zit me nu af te vragen of ik hem niet weer wil oppakken. Maar waarom zou ik dat doen? Wat wil ik bereiken? Wil ik gelijk hebben? Ben ik jaloers op zo een duidelijke mening? Wil ik een beetje de intellectueel uithangen? Waarom vind ik het zo belangrijk om Gill zijn mening die voor hem veel duidelijkheid schept, het liefst kortzichtig noemen en veranderen in genuanceerdheid? Is dat beter? Ik kan mijn gevoel en ideeen daarover nu niet uit onder woorden brengen. Het heeft in ieder geval iets met kritisch zijn over je eigen standpunt.

Amanda pikt me op in Clarmont. Waar we even boodschappen doen. Ik mis het koken dus ik koop de ingredienten voor nasi met banaan en sateh-saus. Tijdens het tochtje naar huis verder gepraat over dingen die je al doet vanaf dat je een kind bent. Amanda: mensen helpen (hoe weet ik niet meer precies). Mike: ingrijpen als stoere kinderen andere kinderen pestten op de lagere school. tegen de stoerdere kinderengepeste kindjes beschermen tegen de stoere kinderen. We hebben het erover of we daar op latere leeftijd nog iets mee doen. Amanda: ja, want nu psycholoog. Ik kan alleen maar de asso iatie leggen dat ik nu in het onderwijs graag opkom voor de mensen die het wat moeilijker hebben dan de anderen. En in mijn onderzoek ben ik ook bezig met in- en uitsluiten, maar dan meer gerelateerd aan het collectief. Ik realiseer me daardoor dat ik op de lagere school alleen in die rol kon zitten als ik zelf nergens bij hoorde, of in ieder geval niet bij de ‘stoeren’ en niet bij de ‘gepesten’, hoewel ik wel vriendjes had die ook ‘nergens’ bij hoorden. Anyway, een duidelijk herkenbare identiteit had ik geloof ik niet.

Mooi palet van verschillende kleuren, geholpen dooe het glas waardoor de foto genomen is.

‘S avonds dus nasi achtig gerecht gemaaakt en fotos gekeken van het tripje met Gill. En van Amanda’s drie jaar cruiseschip werk en rondreizen. Om 2300 naar bed in het vreselijk warme plakkerige logeerkamertje voor aziatische studenten. Had de fan aan moeten zetten, maar dat vergat ik … Zzz


Share this

No Comments - Leave a comment

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Welcome , today is Saturday, 23/06/2018